Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa

Rolada biszkoptowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12874

Dodano:

Odsłon: 4

Wypróbowany przepis na "Rolada biszkoptowa"

Składniki

  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 dag cukru
  • 2 łyżki śmietany 18 proc
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 łyżek konfitury malinowej lub innej
  • 2 łyżki cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddziel od żółtek. Mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzyj z cukrem, dodaj śmietanę. Wsyp mąkę, wymieszaj łyżką.

  2. Białka ubij ze szczyptą soli. Delikatnie przełóż do masy z żółtek, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, wyłóż masę, wyrównaj powierzchnię. Piecz 15 minut w temp. 180°C.

  3. Na desce rozłóż lnianą ścierkę, posyp ją przesianym cukrem pudrem. Formę ułóż do góry dnem, wyłóż ciasto na ścierkę, usuń papier. Zwiń je wraz ze ścierką w roladę wzdłuż dłuższego boku, odstaw do wystudzenia.

  4. Roladę rozwiń, usuń ścierkę, nałóż grubą warstwę konfitury. Roladę zwiń, wstaw do lodówki na 2 godziny.

  5. CZAS: około 45 minut

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń