Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Rolada Biszkoptowa z bitą śmietaną i brzoskwiniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 63

Dodano:

Odsłon: 10576

pyszna lekka i puszysta

Składniki

  • 6 jaj 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 1,5 łyżki kakao
  • krem
  • 750 ml śmietany 36% 8 łyżek cukru pudru 3 łyżki żelatyny
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli, następnie dodajemy cukier. Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy do piany. Obie mąki przesiewamy i delikatnie mieszamy z masą.Dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao.

  2. Za pomocą szprycy do tortów robimy zebrę z białej masy, a następnie łyżką uzupełniamy ciemną masą wolne miejsca. Tak przygotowany biszkopt pieczemy około 20-25 minut w 160 stopniach z termoobiegiem. Ciasto należy robić na jak największej blaszce lub na blaszce z piekarnika.

    Na upieczone ciasto kładziemy ściereczkę, przekładamy ze ściereczką do góry dnem i przy pomocy wałka zwijamy wzdłuż dłuższej strony.
    Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, ubijamy śmietanę z cukrem i na koniec dodajemy żelatynę.
    Rozkładamy równomiernie śmietanę, dodajemy np banana i ponownie zwijamy.
    Posypujemy wierzch cukrem pudrem i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 14 grudnia 2013 Mmm,b.smakowicie wyglada!! Lubimy takie,pozdrawiam swiatecznie Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń