Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z kremem budyniowym

Rolada biszkoptowa z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 69 Ocena: 1222

Dodano:

Odsłon: 19968

smaczna i lekka :)

Składniki

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki zwykłej
  • 300 ml mleka
  • po 1 łyżce mąki zwykłej i mąki ziemniaczanej
  • pół kostki masła
  • cukier waniliowy
  • wiśnie
  • odrobina cukru pudru
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z 4 łyżkami cukru. Dodajemy je do ubitej piany i przesiewamy mąkę. Całość energicznie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam takiej z piekarnika). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut.
    Rozkładamy na blat ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy na cukier puder zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką (biszkopt przy zwijaniu nie połamie się).

  2. Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z 1 łyżką mąki zwykłej i ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozmieszaną mąkę, chwilę gotujemy do uzyskania budyniu. Schładzamy.
    Ucieramy masło i po trochę dodajemy budyń.

  3. Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem, na jednym końcu wzdłuż układamy wiśnie. Rolujemy. Zawijamy roladę w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 3 godz. przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń