Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada biszkoptowa z nutką limonkową"
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 105
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 242
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3325
Jest to ciasto które robię dla ok. 10-12 osób. Niezastąpione na urodziny, imi...
Odsłon: 105
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 242
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 87
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3325
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka wymieszaj ze szczyptą soli i ubij na sztywno powoli dosypując cukier i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek połącz z żółtkami. Obie mąki przesiej z proszkiem. Porcjami wsyp do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na spodzie blachy wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175oC. Piecz ok. 20 minut. Gotowy biszkopt przełóż na ściereczkę i razem z nią zwiń. Wystudź.
Ananasy pokrój na kawałeczki. Żelatynę namocz w odrobinie zimnej wody. Kiedy spęcznieje rozpuść ją podgrzewając na małym płomieniu. Śmietanę ubij z pozostałym cukrem waniliowym na sztywno. Bitą śmietanę wymieszaj z sokiem i skórką z limonki. Ostrożnie połącz z żelatyną.
Biszkopt rozwiń. Rozsmaruj na nim 2/3 tężejącego kremu. Posyp kawałeczkami ananasa. Zwiń. Roladę posmaruj resztą kremu. Posyp posiekanymi migdałami. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
12 porcjiŹródło: Naj