Do góry

Desery Przepis na:

Rolada biszkoptowa z owocowym nadzieniem

Rolada biszkoptowa z owocowym nadzieniem

Autor:

Przepisów i artykułów: 787 Ocena: 6687

Dodano:

Odsłon: 6

Przepis wart wypróbowania: "Rolada biszkoptowa z owocowym nadzieniem"

Składniki

  • 4 jajka
  • 10 dag cukru
  • szczypta soli
  • 5 dag mielonych migdałów
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (na 500 ml mleka)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag płatków migdałowych
  • 1 opakowanie galaretki malinowej
  • 1 szklanka konfitury malinowej
  • 50 dag mieszanki owoców leśnych
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce i listki mięty do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. CZAS PRZYGOTOWANIA: około 45 minut

  2. Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać ze szczyptą soli i ubić na sztywno, powoli dosypując 10 dag cukru. Pianę z białek połączyć z żółtkami. Mielone migdały oraz proszek budyniowy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Małymi porcjami dodawać do masy jajecznej. Ciasto delikatnie wymieszać łyżką.

  3. Ciasto rozsmarować na spodzie wyłożonej papierem pergaminowym blachy o wymiarach 30 x 38 cm. Posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Piec 10 minut.

  4. Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę posypaną cukrem. Ostrożnie usunąć pergamin, a ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w roladę. W takiej postaci odstawić do całkowitego wystudzenia. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu.

  5. Wystudzoną galaretkę wymieszać z konfiturą i leśnymi owocami (poza sezonem można wziąć borówki amerykańskie). Odstawić na 10-15 minut, aby masa zaczęła tężeć.

  6. Wówczas rozsmarować ją na rozwiniętym biszkopcie. Ciasto ponownie zwinąć. Wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Udekorować owocami i miętą.

    Źródło: Życie na gorąco

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń