Do góry

Śniadania Przepis na:

Rolada boczkowa

Rolada boczkowa

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6933

Dodano: 15.12.2013

Odsłon: 15668

pyszny, soczysty boczek

Składniki

  • 1 kg chudego surowego boczku
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz, majeranek
  • 2 łyżki chrzanu
  • zalewa: 2 łyżeczki peklosoli, liść laurowy, ziele angielskie, jałowiec,
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Składniki na zalewę zagotować i wystudzić.

    Boczek umyć, osuszyć z jednej strony natrzeć solą, pieprzem, majerankiem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, całą powierzchnię posmarować chrzanem.
    Boczek zwinąć posmarowana stroną do środka. Na roladę naciągnąć siatkę wędliniarską.
    Roladę włożyć do wcześniej przygotowanej zalewy na 3 dni. Codziennie roladę odwracać w wodzie, żeby w każdej strony dobrze się zapeklowała.
    Roladę włożyć do szynkowaru. Szynkowar wstawić do garnka z wodą i gotować w 80 stopniach przez 2 h.
    Szynkowar wystudzić, wstawić do lodówki najlepiej na noc. Następnie roladę wyciągnąć z szynkowara, zdjąć siatkę wędliniarską i gotowe.
    Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 17 grudnia 2013 PYCHA !
Taki chudziutki brzuszek...chyba masz znajomości w mięsnym ;-)
Gdzie można nabyć szynkowar ?
Poleć proszę firmę,może namiary na sprzedawcę itd...warto mieć już sprawdzony.
Dostałam ślinotoku !
Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 15 grudnia 2013 Co za pyszności i jaki chudziutki boczek, palce lizać, pozdrówcia Anetko :)) Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Udziec 15 grudnia 2013 kupuję szynkowar,same wspaniałości z niego są....
aż mnie skręca w żołądku tak bym zjadł:)
Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń