Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada bożonarodzeniowa z kremem czekoladowym"
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 100
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 303
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 34
Dzisiaj prosty i bardzo szybki ale smaczny obiad . Jajka w sosie koperkowym....
Odsłon: 45
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 100
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 303
Składniki
ok. 60 minut
Śmietanę z masłem i miodem mocno podgrzać. Wrzucić połamaną na kawałki czekoladę, mieszać, aż się rozpuści. Wystudzić, wstawić do lodówki na 24 godziny.
Jajka wbić do metalowej miski. Dodać cukier. Miskę postawić nad parującą wodą. Ubijać trzepaczką, aż masa będzie puszysta i jasnokremowa. Gdy podwoi swą objętość, zdjąć ją z kąpieli wodnej i, stale ubijając, wystudzić.
Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao. Porcjami wsypywać do masy jajecznej. Dolać olej, wymieszać ciasto łyżką. Rozsmarować je na blasze wyłożonej pergaminem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec 10 minut.
Upieczony biszkopt przełożyć na ściereczkę, ostrożnie usunąć pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zwinąć w rulon i odłożyć do wystudzenia.
Schłodzoną czekoladową śmietanę ubić na sztywno. Wystudzone ciasto ostrożnie rozwinąć, posmarować wiśniową konfiturą, a następnie około 2/3 kremu czekoladowego. Biszkopt ponownie zwinąć w roladę i posmarować pozostałym kremem.
Udekorować posiekaną czekoladą i np. kandyzowanymi wiśniami. Mocno schłodzić w lodówce.Źródło: Życie na gorąco