Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Brownie

Rolada Brownie

Autor: iwonasz

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 1188

Dodano: 31.05.2010

Odsłon: 9924

mmmmmocno czekoladowe...

Składniki

  • gorzka czekolada, 150g
  • woda, 3 łyżki
  • cukier, 180g
  • Jaja, 5 szt
  • posiekane rodzynki, 2 łyzki
  • posiekane orzechy pecan, 2 łyżki
  • szczypta soli
  • śmietanka kremówka, 300ml
  • cukier puder do dekoracji
5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Blachę o wymiarach 20x30 wyłożyć papierem.Czekoladę pokruszyć do rondelka dodać wodę i stopić na małym ogniu.Wystudzić.

  2. Żółtka ubić z cukrem na jasną puszystą masę ,dodać stopioną czekoladę ,rodzynki i orzechy wymieszać.

  3. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. 1/4 ubitych białek dodać do masy czekoladowej wymieszać,potem dodać resztę białek szybko połączyć.Wylać masę na blaszkę i piec ok 25 minut w temp 180 stopni

  4. Upieczone ciasto wystudzić ,ubić śmietankę posmarować ciasto i zwinąć roladę.Posypać cukrem pudrem.Przed podaniem dobrze schłodzić!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

annawk 04 czerwca 2010 bardzo apetyczna, a pęknięcia tylko nadają jej uroku- dla mnie bomba

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

stokrosz 02 czerwca 2010 Nie wiem jak to się będzie miało do brownie, ale ja zawsze zwijam ciasto na roladę zaraz po wyjęciu z piekarnika, tzn, jeszcze ciepłe rozkładam na ściereczce i razem z nią zwijam. Po ostudzeniu ładnie się rozwija i mnie jeszcze nigdy nie pękło.
Twoja rolada mimo pęknięć i tak wygląda bardzo aoetycznie

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

iwonasz 01 czerwca 2010 fakt,pękło ale mi zawsze rolady pękają taka już ciućma jestem!!przepis pochodzi z książki "Czekolada" wyd.Parragon niestety w polskiej wersji się nie pojawił i pocieszam się że im w książce też pękło!Taki urok może? a w smaku faktycznie pycha!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wiola1100 01 czerwca 2010 ciasto w smaku pewnie dobre ale jak widać na zdjęciu ciasto typu brownie nie za bardzo nadaje się na roladę bo przy zwijaniu całe pęka i nie wygląda to za fajnie mnożna by np. nie zwijć tylko posmarować śmietaną i posypać startą czekoladą.pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń