Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada buraczkowa ze śledziem

Rolada buraczkowa ze śledziem

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1927

Dodano: 03.04.2018

Odsłon: 4160

Ostatnio mam bzika na punkcie rolad ;) A rolada buraczkowa ze śledziem oprócz tego, że jest przepyszna to będzie oryginalną przystawką. Jeśli macie czas i chęci zachęcam Was do przygotowania dodatkowo rolady pomidorowej (znajdziecie ją na moim blogu) i szpinakowej. Te trzy kolory będą prezentowały się fenomenalnie na Waszych stołach.

Składniki

  • 450 g purée z buraków (gotowego mrożonego) *
  • 1 łyżka świeżego tartego chrzanu
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • Pieprz
  • Sól
  • Farsz:
  • 150 g serka śmietankowego
  • 2 łyżki śmietany
  • 1 łyżka świeżego tartego chrzanu (można zastąpić ze słoiczka)
  • 1 opakowanie śledzi a’la Matias (250 g)
  • 2 średnie ogórki kiszone
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Użyłam standardowej blachy z piekarnika (u mnie ma ona 40 cm x 38 cm).

    Purée buraczane wrzucamy na patelnię (nie musimy go rozmrażać). Smażymy, aż się rozmrozi i odparuje woda. Doprawiamy chrzanem i do smaku solą i pieprzem. Pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka dorzucamy do wystudzonych buraków wraz z mąką i dokładnie mieszamy. Dodajemy stopniowo białka porcjami do szpinakowej masy mieszając delikatnie łyżką. Ciasto wylewamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę, równomiernie ją rozprowadzając.

  3. Pieczemy w dobrze rozgrzanym piekarniku w 170°C (z termoobiegiem około 160°) przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wykładamy ją na wilgotną ścierkę, ściągamy papier do pieczenia i przykrywamy drugą wilgotną ściereczką. Pozostawiamy ją do wystudzenia.

  4. Serek śmietankowy łączymy ze śmietaną i chrzanem. Smarujemy nim dokładnie wystudzone ciasto. Na serek układamy pokrojone na paski śledzie (w kilku rzędach). Na śledziach układamy pokrojone na ćwiartki ogórki. Roladę od strony śledzi delikatnie, ale ciasno zwijamy. Owijamy ją w folię lub papier do pieczenia i odstawiamy w zimne miejsce na co najmniej godzinę.

    Przed podaniem kroimy w plastry.

    Smacznego ;)

  5. * Do przygotowania możemy również użyć świeżych buraków. Należy je ugotować/upiec i zetrzeć na najdrobniejszych oczkach tarki lub zmiksować na gładko. Ważne, żeby waga buraków po starciu wynosiła około 450g. Następnie postępujemy dokładnie według przepisu ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 13 kwietnia Rodzina żałowała, że nie było tego przepisu na Święta. No PYCHA - musiałam zrobić "po" Świętach. Dzięki za przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozka44 04 kwietnia ale super przepis, dodatkowo bardzo efektowne danie na stol. Sledzik z buraczkami i sosem chrzanowym - przepyszne polaczenie !!

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 kwietnia To tymi "bzikami" chyba się uzupełniamy, bo ja za śledzika oddałbym ostatni guzik xD
Trochę tego wspomnianego już się przerobiło ostatnimi czasy, ale taką roladkę, to ja bardzo chętnie dziś bym wszamał :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń