Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada Czarny Las"
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 423
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 459
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 197
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 423
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 459
Składniki
Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Kakao przesiej z mąką. Oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem. Miksując, dodawaj po żółtku i łyżce mąki z kakao. Ciasto wylej na blachę i piecz 25 min w 175 st. Ciepły biszkopt przenieś na ściereczkę posypaną cukrem, zwiń roladę.
Wiśnie wymieszaj z likierem. W rondelku zagotuj 1/4 szkl. wody, odstaw z ognia i wsyp żelatynę. Mieszaj, aż się rozpuści i ostudź.
Schłodzoną kremówkę na nadzienie ubij z cukrem na sztywną masę, następnie zmiksuj z ostudzoną, ale płynną żelatyną. Dodaj osączone z likieru wiśnie, delikatnie wszystko wymieszaj.
Ostudzony biszkopt rozwiń, usuń ściereczkę. Ciasto posmaruj nadzieniem, ponownie zwiń dość ciasną roladę. Schłodź w lodówce.
Śmietanę do dekoracji ubij na sztywno, dosypując kakao, kawę i zagęstniki. Posmaruj nią schłodzoną roladę, widelcem zrób wzorki. Roladę ew. udekoruj czekoladowymi wiórkami i oprósz cukrem pudrem.Źródło: Tina