Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszna i efektowna - nawet łatwa.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 78
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 86
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 78
Składniki
Ciasto (biszkopt): 1) żółtka utrzyj z 8 łyżkami cukru pudru, dodaj mąkę i 1 łyżkę kakao 2) białką ubij na sztywną pianę i połącz z ww. masą 3) ciasto podziel na 2 części, i upiecz na blaszkach wyłożonych papierem perganimowym 2 cienkie biszkopty (temp 200 st, ok 15 minut) 4) gorące biszkopty wyłóż na czyste ściereczki i zwiń ciasno w rulony - tak pozostaw do wystygnięcia. Krem: 1) mleko, 4 łyż. cukru pudru, gorzką czekoladę podgrzać (rozpuścić) na wolnym ogniu 2) dodać 4 łyżki kakao i dobrze rozmieszać żeby nie było grud (odstawic do całkowitego wystygnięcia) 3) miękką margarynę rozetrzyj w mikserze i dodaj wystudzona masę Łączenie: Rozwiń biszkopty i posmaruj konfiturą wiśniową, wyłóż po połowie kremu, delikatnie zorsmaruj. Zwiń rolady dość ciasno i włoż na 2-3 godziny do lodówki. Dekorowanie: Wg mnie wystarczy troszę cukru pudru, ale można też zrobić miękką polewę - te ze sklepu się nie nadaja.