Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada drobiowa gotowana

Rolada drobiowa gotowana

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10025

Dodano:

Odsłon: 14

Przepis wart wypróbowania: "Rolada drobiowa gotowana"

Składniki

  • 1 duży kurczak
  • 1 marchewka
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • pół selera
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • po 5 ziarenek pieprzu i ziela angielskiego
  • liść laurowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka myjemy, osuszamy. Odcinamy skrzydła i szyję. Tuszkę rozcinamy wzdłuż kręgosłupa, ostrożnie oddzielając skórę z mięsem od kości. Najlepiej robić to cienkim, długim, ostrym nożem.

  2. Rozkładamy na płat, wyrównujemy, ścinając grubsze warstwy mięsa, które układamy tam, gdzie jest go mniej.

  3. Nadajemy mięsu kształt prostokąta. Nacieramy dwoma ząbkami zmiażdżonego czosnku, prószymy solą, pieprzem. Zwijamy w roladę, owijamy gazą i związujemy nitką.

  4. Do garnka wlewamy wodę, dajemy warzywa, przyprawy, pozostały ząbek czosnku. Gdy woda się zagotuje, wkładamy mięso. Gotujemy 30 minut. Roladę zostawiamy w rosole na 3 godziny. Wyjmujemy, usuwamy sznurek i gazę, porcjujemy.

  5. Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,50 zł

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń