Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada drobiowa z brokułami, Nudelki zielone w sosie serowym, Sałata

Rolada drobiowa z brokułami, Nudelki zielone w sosie serowym, Sałata

Autor:

Przepisów i artykułów: 22 Ocena: 276

Dodano:

Odsłon: 5164

Pyszny i zdrowy obiadek ;-)

Składniki

  • piersi z kurczaka
  • brokuł
  • serek topiony śmietankowy
  • Masło (tyle co serka)
  • sól, pieprz, przyprawa typu kucharek
  • SOS :
  • 0,25 l słodkiej śmietanki kremówki
  • Płaska łyżka masła
  • 2 serki topione
  • Nudelki :
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • łyżka masła
  • Drobno posiekany koperek lub sok z młodej pokrzywy albo szpinaku
  • Sałata :
  • ogórek zielony
  • jogurt naturalny
  • rzodkiewki
  • sałata zielona
  • pomidor
  • Przyprawy do smaku wedle uznania
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Roladka drobiowa : Pierś z kurczaka przekrajamy wzdłuż na połowę i cienko rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy do smaku. Serek ucieramy z masłem , powstałą masą smarujemy mięso, układamy na nie brokuł i zawijamy w rulon. Owijamy folią aluminiową na "cukierek" i brzegi związujemy nitką. Przygotowane rolady wkładamy do garnka z gotującą się wodą przyprawioną kucharkiem i solą z dodatkiem zieleniny. Roladki gotujemy pod przykryciem ok. pół godziny.

  2. Nudelki : Ugotowane ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę, oddzielamy 1/4 całości ziemniaków i zastępujemy je mąką ziemniaczaną, dodajemy żółtka, jajko, masło oraz 1-2 łyżki koperku lub lub wrzącego soku z pokrzywy albo szpinaku (polecam sok). Wyrabiamy wszystkie składniki na gładką masę , formujemy maleńkie kluseczki i wrzucamy małymi partiami do wrzącej osolonej wody. Gdy wypłyną wyjmujemy łyżką cedzakową na miskę.

  3. Sos serowy : W rondelku gotujemy śmietankę kremówkę, dodajemy serki topione i masło, gotujemy mieszając na bardzo wolnym ogniu aż sos zgęstnieje. Na koniec przyprawiamy do smaku, można dodać posiekany koperek lub trochę chrzanu.

  4. Sałata : Sałatę płuczemy i dzielimy na kawałki, dodajemy jogurt, pokrojony ogórek,pomidor, rzodkiewkę, mieszamy i doprawiamy do smaku.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Agunkaa 22 sierpnia 2010 Swietne produkty sa tu uzyte,ale ja zrobila bym to w inny sposob,bo na talerzu widze tylko balagan,pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tosziba2 22 sierpnia 2010 Widać bardzo wyraźnie to zielone z tyłu to właśnie kluseczki są malutkie i zielone kolor zawdzięczają właśnie sokowi z pokrzywy lub szpinaku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń