Do góry

Desery Przepis na:

Rolada drożdżowa z lodówki

Rolada drożdżowa z lodówki

Autor:

Przepisów i artykułów: 2262 Ocena: 14040

Dodano:

Odsłon: 4148

Przepis mojej Babci, rolada jest wyborna.

Składniki

  • Mąka pszenna ½ kg
  • Margaryna ½ kostki
  • Cukier ½ szklanki
  • Cukier waniliowy 1 szt.
  • Jajka 3 szt.
  • Drożdże 3 dag
  • Mleko ½ szklanki
  • Szczypta soli
  • Nutella (możemy dać inne nadzienie)
> 6 os. > 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Drożdże rozpuścić w letnim mleku z płaską łyżeczką cukru i odstawić do wyrośnięcia. Mąkę wymieszać z resztą cukru, cukrem waniliowym, rozbełtanymi jajkami, margaryną, solą i zarobić ciasto jak na makaron. Następnie ciasto włożyć do lodówki na 12 godzin, po czym wyjąć i podzielić na dwie części. Rozwałkować oddzielnie na stolnicy posypanej mąką, nałożyć nadzienie, zwinąć w roladę, przenieść do formy . Piec w temperaturze 180 stopni około 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 28 stycznia 2018 Jeśli to przepis Babci to nie dziwię się,że jest wyborna:)Wygląda przepysznie:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń