Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jabłkowa z ciasta francuskiego

Rolada jabłkowa z ciasta francuskiego

Autor:

Przepisów i artykułów: 1166 Ocena: 10028

Dodano:

Odsłon: 14

Smaczny pomysł na "Rolada jabłkowa z ciasta francuskiego"

Składniki

  • Opakowanie ciasta francuskiego (450 g)
  • 4 jabłka
  • 2 brzoskwinie świeże lub ze słodkiej zalewy
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • esencja waniliowa
  • białko do posmarowania ciasta
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania 40 minut. Cena jednej porcji 1,20 zł

  2. Obrane jabłka i brzoskwinie kroimy w kostkę. Dusimy, aż lekko zmiękną, uważając, by się nie rozgotowały i zachowały kształt.

  3. Sok osączamy. Farsz mieszamy z umytymi, suchymi rodzynkami, płatkami owsianymi i kilkoma kropelkami esencji waniliowej. Mieszamy, studzimy.

  4. Rolkę ciasta rozkładamy. Smarujemy roztopioną łyżką masła. Na ciasto wykładamy owoce, zostawiając pusty margines po jednej, dłuższej stronie. Rolujemy, zaczynając od strony z owocami tak, aby ciasto bez nadzienia zawinąć pod spód.

  5. Przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i smarujemy białkiem. Pieczemy do zrumienienia 20-30 minut w 190oC. Dekorujemy cukrem pudrem i owocami sezonowymi.

  6. Wartość odżywcza jednej porcji 407 kcal Białko 24 g/Tłuszcz 29 g/Węglowodany 45 g

    Źródło: Rewia

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń