Do góry

Desery Przepis na:

Rolada jagodowa

Rolada jagodowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 10 Ocena: 78

Dodano:

Odsłon: 3212

Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale.

Składniki

  • jajka 5 szt - biszkopt
  • mąka 3/4 szkl- biszkopt
  • cukier 1/2 szkl- biszkopt
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki - biszkopt
  • śmietana 30%- krem
  • fix do śmietany 1 op - krem
  • cukier waniliowy 1op - krem
  • galaretka jagodowa 2op- krem
  • jagody 1/2 kg - krem
  • galaretka jagodowa 2op - dodatkowo
  • cukier puder do posypania
5-6 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.

  2. Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.

  3. Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.

  4. Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.

  5. Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń