Do góry

Desery Przepis na:

rolada karpatkowa :)

rolada karpatkowa :)

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 8344

Dodano:

Odsłon: 51157

zaintrygowało mnie pytanie mysz 204 dotyczące ciasta pieniek, po wyglądzie na zdjęciach postanowiłam coś podobnego zrobić chociaż nigdy nie próbowałam oryginału :)))

Składniki

  • ciasto parzone : 1 szklanka wody
  • 0.5 kostki margaryny
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 5 jajek
  • ciasto czekoladowe:4 jajka
  • 0.5 szklanki cukru pudru
  • 0.5 szklanki mąki pszennej ,1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 0.5 kostki margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa: 0.5 litra mleka
  • budyń waniliowy na 3/4 l mleka
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 kostka margaryny
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. na karpatkę: zagotować szklankę wody z margaryną i szczyptą soli, wsypać szklankę mąki i energicznie wymieszać (by nie było grudek) jak wystygnie dodać jajka, utrzeć na gładką masę, podzielić na dwie części i upiec każdą w blaszce na rolady(40-40) najlepiej na papierze do pieczenia

  2. ciasto czekoladowe: utrzeć żółtka z margaryną i cukrem dodać obie mąki kakao i proszek do pieczenia, do utartej masy dodać ubitą pianę z białek dobrze wymieszać podzielić na dwie części i każdą oddzielnie upiec na takiej samej blaszce co karpatkę

  3. masa: gotujemy na mleku budyń z 2 łyżkami cukru do gorącego wsypujemy galaretkę i dobrze mieszamy, do wystudzonego budyniu dodajemy margarynę i ucieramy

  4. robimy roladę:
    jedną karpatkę odwracamy by wierzch był na dole, smarujemy ciasto czekoladowe 1/4 kremu kładziemy kremem do karpatki i znowu smarujemy wierzch ciemnego ciasta 1/4 kremu (zrobiłam tak bo karpatka jest nierówna i dużo masy wchodzi w wyrośniętą karpatkę a ciasto czekoladowe jest równe więc można ładnie rozsmarować) to samo robimy z drugą karpatką i ciastem czekoladowym możemy trochę poczekać by ciasta zmiękły od kremu i nam się ładnie zwineły
    zwijamy jedną roladę przykładamy do drugich ciast i nimi owijamy roladę by powstała jedna wielka
    I SMACZNEGO

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kasiulkaxi 17 lutego 2015 mnie brakuje tylko temperatury i czasu w jakim pieczemy oba ciasta, tak na oko mysle ze trudniej mi bedzie ale sprobuje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

inka1100 02 stycznia 2014 Po upieczeniu ciemnego ciasta myślałam że to katastrofa i się mi nie zwinie, ale udało sie i wyszło fantastycznie, bardzo smaczne i super wyglada:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 sierpnia 2013 Super rolada!Prześlicznie się prezentuje:)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

pesto 20 sierpnia 2013 Wygląda cudownie, ale ciężko przeczytać tekst w którym nie użyto ani jednego znaku interpunkcyjnego. Proszę, postaraj się na przyszłość używać kropek i przecinków. Pozdrawiam :) Odpowiedzi: 1 ▼

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 18 sierpnia 2013 bardzo dziękuję kochani za miłe słowa pozdrawiam :)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 18 sierpnia 2013 Przyznam się,że po przeczytaniu tego pierwszego sposobu na to ciasto uznałam go za trudne,jednak Ty udowodniłaś,że nie jest takie...gratuluję,wygląda wspaniale :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

maluszekk 17 sierpnia 2013 Ależ to super pomysł :) Wielki punkt za ten przepis. Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń