Do góry

Desery Przepis na:

rolada kwiatowa

rolada kwiatowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4273

Dodano:

Odsłon: 4138

Piekna, dekoracyjna i przepyszna- czego chciec wiecej? Moze byc oryginalnym prezentem dla bliskiej nam osoby :)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. KREM: Z pol litra mleka odlac pol szklanki, pozostale mleko wlac do garnka, dodac cukier i zagotowac. W miedzyczasie obie maki pomieszac, dodac pol szklanki mleka i wymieszac, tak, aby nie bylo grudek. Gdy mleko zacznie sie gotowac, powoli wlewac do niego rozrobione maki z mlekiem, ugotowac budyn. Do ugotowanego, goracego budyniu dodac czekolade i dobrze wymieszac, by uzyskac jednolita mase. Wystudzic. Margaryne (maslo) ubic na puch, dodawac powoli (po jednej lyzce) wystudzony budyn i miksowac- masa ma byc jednolita. Odstawic do lodowki.

  2. KWIATY: Papier do pieczenia przyciac do wymiarow duzej blachy z piekarnika.
    Bialko ubic z cukrem pudrem (krotko, ok 30 s), dodac make i margaryne, dobrze zmiksowac. Mase podzielic na 3 czesci (zaleznie od tego, ile mamy barwnikow) i do kazdej dodac po odrobinie barwnika. Jesli korzystamy z barwnikow w plynie, dodajemy odrobine wiecej maki. Mieszamy dokladnie kazda z mas i rozpoczynamy malowanie po papierze- malym pedzelkiem malujemy wzory na papierze, dokladnie nanoszac kolory. Papier wkladamy na okolo 20 minut do zamrazarnika, by masa sie zamrozila.

  3. BISZKOPT: Oddzielic bialka od zoltek. Bialka ubic na sztywna piane. Do zoltek dodac cukier i ubijac, az masa bedzie puszysta. Dodac zoltka do bialek, wymieszac. Dodawac po lyzce maki i wymieszac.

    Wyjac papier z zamrazarnika, polozyc na blasze, wylac na niego ciasto i DELIKATNIE rozsmarowac (tak, by nie uszkodzic dekoracji). Piec ok 10 min w temperaturze 180 stopni- biszkopt ma sie leciutko zarumienic, nie za mocno. Ciasto wyjac i razem z papierem zawinac w mokra sciereczke. Po 10 minutach rolade odwinac, DELIKATNIE zdjac papier i ponownie zawinac rolade w wilgotna sciereczke- pozsotawic do calkowitego wystudzenia.
    Ciasto odwinac, zdjac sciereczke, posmarowac je dokladnie przygotowanym wczesniej kremem i zawinac w rolade- polozyc "szwem" do dolu, by sie nie rozkleila.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 18 marca 2014 a potem papier wyjmujemy z zamrażalnika i na niego wylewamy ciasto biszkoptowe i pieczemy,tak? Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

gogusia 14 marca 2013 Piękna rolada, cieszy oko, mimo tak brzydkiej pogody za oknem można delektować się widokiem letnich kwiatów.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

MEGI110278 11 marca 2013 Lubię czasami poeksperymentować w kuchni z barwnikami,więc...do ulubionych !
5
Podoba mi się bardzo bardzo ! ! !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Zazula1 09 marca 2013 Istne dzieło sztuki,fantastyczny pomysł na dekorację rolad.Ode mnie 5 bo więcej niestety nie mogę.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetaa26 09 marca 2013 Dziekuje za przemile slowa :)) Justyn-a: blacha taka standardowa, ktora jest "w zestawie" z piekarnikiem :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

madera 08 marca 2013 Piękna ta Twoja rolada-)) Aż szkoda by ją było jeść:-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 08 marca 2013 Po prostu z wrażenia mnie zatkało , Anetko nie dość że cudne i pyszne to jeszcze dzieło artystyczne - dziewczyno masz talent i pewnie o tym nie wiesz , i nie tylko ja to widzę :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

natasza 08 marca 2013 super pomysl i już dodaję do ulubionych

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justyn-a 08 marca 2013 powiedzcie mi proszę jakiego rozmiaru blachy używacie do robienia rolad

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń