Do góry

Desery Przepis na:

Rolada makowa

Rolada makowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 1589

Dodano:

Odsłon: 509

Delikatna, puszysta, śmietankowa. Z ulubionymi owocami w środku. Z malinami lub z brzoskwinią. Kradnie podniebienia wszystkich smakoszy słodyczy.

Składniki

  • 5 jaj
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka maku
  • 500ml śmietanki 30%
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • maliny lub brzoskwinie z syropu
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jaja ubić wraz z cukrem na puszystą pianę. Powoli dodawać mąkę oraz proszek do pieczenia, na koniec dodać mak. Piec 15 minut w 160 st C. Jeszcze gorącą roladę zawinąć w ściereczkę i pozostawić do wystygnięcia.
    Śmietankę ubić wraz z cukrem waniliowym. Dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać.
    Pozostawić jedną łyżkę ubitej śmietany do dekoracji rolady.
    Na roladę wyłożyć śmietanę i równomiernie rozsmarować. Na środku ułożyć pasek malin lub brzoskwiń, a następnie zwinąć. Na wierzchu rozsmarować śmietanę i posypać makiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń