Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada mocno czekoladowa"
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 805
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 419
Szybka i prosta babka
Odsłon: 81
Na piątkowy obiad. Polecam.
Odsłon: 805
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 419
Szybka i prosta babka
Odsłon: 81
Składniki
Delikatny i lekki biszkopt z kremowym nadzieniem zawinięty w pyszną roladę. Te łakocie wprost rozpływają się w ustach.
Przygotuj ciasto. Czekoladę zetrzyj na tarce. Przesianą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, kakao oraz czekoladą. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier.
Nie przerywając miksowania, dodawaj po jednym żółtku. Następnie po łyżce dosypuj suche . Na koniec do ciasta dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj łyżką.
Płaską blachę wyłóż papierem do pieczenia. Wlej ciasto i wyrównaj łyżką. Piecz ok. 8 minut. w temp. 180° C. Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj krem. Czekoladę połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy przestygnie, zmiksuj ją z serkiem mascarpone (musi on mieć temperaturę pokojową).
Ostudzoną roladę rozwiń i usuń ściereczkę. Krem rozsmaruj na cieście, zwiń je z powrotem. Włóż do lodówki na 2-3 godziny. Masło rozpuść z pozostałą czekoladą. Gdy polewa przestygnie, posmaruj nią wierzch ciasta.
(bez czasu oczekiwania): 40 min. Porcja: 330 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie