Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada na francuskim cieście.

Rolada na francuskim cieście.

Autor:

Przepisów i artykułów: 90 Ocena: 560

Dodano:

Odsłon: 888

Warzywa w cieście.

Składniki

  • Ciasto francuskie (może być gotowe):
  • I ciasto: 1 szklanka mąki, 2 żółtka, odrobina gorącej wody,
  • II ciasto: 1 kostka masła, 1 szklanka mąki,
  • Farsz:
  • dowolne warzywa, starty żółty ser, koncentrat pomidorowy, dodałam podsmażone z cebulą pieczarki,
  • sól, pieprz, lubczyk.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. I ciasto:
    z mąki, żółtek, gorącej wody zagnieść ciast.
    Konsystencja ciasta taka jak ciasto na makaron.
    II ciasto:
    masło posiekać z mąką i zagnieść.
    I i II ciasto rozwałkować na prostokąty.Nałożyć I na II, złożyć jak kopertę.
    Wgniatać I w II, aż uzyska się jednolite ciasto.
    Włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
    Ciasto można przygotować dzień wcześniej ale wówczas wkładamy do lodówki.

  2. Ciasto rozwałkować na duży cienki prostokąt. Placek posmarować koncentratem pomidorowym.
    Warzywa i pieczarki wymieszać. Przyprawić solą, pieprzem i lubczykiem.
    Wyłożyć na 1/2 placka. Posypać startym serem. Zawinąć w rulon.
    Wierzch posmarować białkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika.
    Piec 20 - 30 minut w temperaturze 200 - 250 C.

  3. Można podawać z sosem czosnkowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

lubiedzem 12 października 2016 a czy moze byc tutaj kupne ciasto francuskie? bo nigdy mi nie wychodz..nie wiem, moze daje za malo wody czy cos...dlatego wolalabym kupic, bedzie ok czy lepiej mimo wszystko zrobic? Odpowiedzi: 2 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń