Do góry

Desery Przepis na:

Rolada orzechowa

Rolada orzechowa

Autor: renaca

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 162

Dodano: 20.01.2014

Odsłon: 5363

Moja pierwsza (udana) rolada :) Ciasto zebra można wycisnąć przez rękaw cukierniczy ale ja kładłam łyżką. Myślę, że rękawem uzyskało by się cieńsze paski, więc być może i ładniejszy efekt ;)

Składniki

  • Biszkopt: 1 szkl. cukru, 3/4 szkl. mąki tortowej, 6 jajek, 1 opakowanie budyniu śmietankowego, 1 łyżka kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki octu
  • Masa orzechowa: 1 szkl. mleka, 250 g margaryny, 100 g orzechów włoskich, 8 łyżek cukru pudru
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować biszkopt:
    - białka ubić z cukrem,
    - żółtka wymieszać z proszkiem do pieczenia i z octem, połączyć z białkami i dalej ubijać,
    - do masy jajecznej wsypać budyń i mąkę i delikatnie wymieszać,
    - ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao,
    - ciasto wylewać po skosie, najlepiej na wyłożoną papierem do pieczenia blachę z piekarnika
    - piec 15 minut w 180 st.,
    - po upieczeniu zwinąć w ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia

  2. Masa orzechowa:
    - orzechy zmielić,
    - mleko zagotować i wrzącym zalać orzechy, pozostawić do ostygnięcia,
    - utrzeć margarynę z cukrem i dodawać orzechy ucierając

  3. Biszkopt rozwinąć, posmarować masą, ponownie zrolować. Dowolnie udekorować.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń