Do góry

Desery Przepis na:

Rolada "Huragan" z japońskim biszkoptem

Rolada Huragan z japońskim biszkoptem

Autor:

Przepisów i artykułów: 457 Ocena: 5961

Dodano:

Odsłon: 15183

Bardzo popularna rolada, w różnych kolorach na YouTube. Ja spróbowałam stworzyć w mojej wersji z biszkoptem japońskim. Rolada wyszła pyszna i pięknie się prezentująca.

Składniki

  • BISZKOPT JAPOŃSKI:
  • -6 żółtek -50 g. cukru -60 g. mleka -100 g. mąki
  • -20 g. mleka w proszku -1 łyżeczka proszku do pieczenia -50 g. oleju
  • -6 białek+szczypta soli -60 g. cukru
  • -do ciemnego ciasta; -2 łyżki ciemnego kakao
  • DO POSMAROWANIA: -nutella
  • POLEWA: -100 g. czekolady gorzkiej
  • -50 g. czekolady mlecznej -ok.100 ml.śmietanki 30 %
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. ciasto-Trzepaczką rozetrzeć żółtka z cukrem na puch.Przesiać tam mąkę z proszkiem,mlekiem w proszku i mieszać dolewając mleko w płynie. Następnie dodać olej i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, potem dodawanym po trochu cukrem. Ubite białka porcjami dodawać do ciasta żółtkowego i delikatnie wmieszać łopatką.Lecz trochę bezy(z 3 duże łyżki) zostawić do ciasta kakaowego

  2. Połowę ciasta wylać na blaszkę z piekarnika 34x38, wyłożoną papierem do pieczenia.Szpatułką wyrównać.

  3. Do drugiej połowy ciasta, przesiać kakao, dodać resztę piany i delikatnie wymieszać. Wylać równomiernie na jasne ciasto.Dobrze jest zrobić to za pomocą rękawa cukierniczego.(ja lałam bezpośrednio do blaszki cienkimi pasami). Ciasto wyrównać szpatułką.
    Zamiast kakao, można zafarbować barwnikiem jadalnym.

  4. Trzonkiem noża poprzeciągać ciasto "w górę w dół",w odstępach ok.0,5-1 cm.Rozpocząć od krótszego boku, zakończyć na boku dłuższym.
    WAŻNE tym bokiem będziemy zwijać roladę.

  5. Piec ok. 25 min. w 170 *C. Uważać żeby nie przesuszyć. Po upieczeniu obrócić na ściereczkę, zdjąć papier.

  6. Biszkopt zwinąć, tym dłuższym bokiem i pozostawić w ściereczce do wystygnięcia.

  7. Ostrożnie roladę odwijać i posmarować miękką nutellą. Można powidłami śliwkowymi.

  8. Z powrotem roladę zwinąć.

  9. polewa-Czekolady roztopić w śmietance, nad parą.Ostudzić do letniego i posmarować roladę.

  10. Na górze można zrobić rozetki z bitej śmietany. (mnie został krem z tortu, to go tutaj wykorzystałam).

  11. Roladę schłodzić i kroić, ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ErJot 24 marca Apetyczna rolada:) I ciekawy przepis na biszkopt. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

redrubin 31 października 2018 wygląda super i planuję zrobić, tylko się zastanawiam, że w przepisie jest podany dwa razy cukier, co z tym cukrem? Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

basiliana 09 października 2018 Rolada wygląda bardzo apetycznie, ten wzór dodaje jej uroku. Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

KORAL 09 października 2018 Ładnie Ci wyszło :) Ja kiedyś robiłam go z barwnikami, wyszedł fajnie ale wstydzę się tych barwników i nie wstawiłam :) Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń