Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada schabowa z papryką

Rolada schabowa z papryką

Autor:

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 1904

Dodano:

Odsłon: 242

Rolada z schabu bez kości z kolorową papryką w środku, obłożona plastrami boczku i pieczona w piekarniku. Najważniejszy i najtrudniejszy etap przygotowania to mocne zesznurowanie rolady. Pysznie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Składniki

  • schab bez kości 1,5 kg
  • kolorowe papryki 4 szt
  • czosnek 3 ząbki
  • boczek 20 dag
  • masło 2 łyzeczki
  • cebula 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz mielona do smaku
  • papryka mielona do smaku
  • majeranek do smaku
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mocno schłodzony w lodówce schab rozcinamy tak by powstał prostokątny płat i rozbijamy go. Następnie nacieramy solą, pieprzem z obu stron, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na godzinę.
    Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy ją w paski. Cebulę kroimy w pół talarki a czosnek i boczek w plasterki.
    Schab wyjmujemy z lodówki, rozkładamy, wewnętrzna stronę nacieramy majerankiem i mieloną papryką, układamy plastry świeżej papryki, cebuli i wiórki schłodzonego masła. Schab zawijamy jak roladę, obkładamy plasterkami czosnku a następnie plastrami boczku i sznurujemy mocno grubą nicią. Wierzch nacieramy przyprawami.
    Tak przygotowane mięso wkładamy do rękawa, układamy w naczyniu żaroodpornym lub brytfannie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń