Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada serowa

Rolada serowa

Autor: Annuar

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 833

Dodano: 14.02.2012

Odsłon: 28445

Bardzo prosta i szybka w wykonaniu, a smaczna i dekoracyjna potrawa. Idealna na ciepłą kolację. Wszyscy, którzy jej próbowali wzięli przepis :)

Składniki

  • jajka, 4 szt
  • majonez, 2 łyżki
  • żólty ser, 300g
  • pierś z kurczaka, 1 podwójna
  • pieczarki lub grzyby leśne, razem ok 300 g
  • cebula, 1 duża
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, pieprz ziołowy, majeranek, czosnek granulowany, sól
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka ubić mikserem, dodać majonez i drobno starty ser. Masę wylać na blachę (24 x 40 cm) wyłożoną pergaminem. Piec w 180 st. ok. 15 minut do lekkiego zrumienienia.

  2. Cebulę drobno pokroić i zeszklić na patelni. Grzyby (ja daję pół na pół leśne i pieczarki, w oryginalnym przepisie są tylko pieczarki) drobno pokroić i dodać do cebuli. Przyprawić pieprzem i solą (ja przyprawiam gotową mieszanką tzw. 18-stu ziół ojca Mateusza), poddusić ok 10 minut. Surowego fileta umyć, pokroić (1 filet na 4-5 części), rozbić jak na kotlety i przyprawić przyprawą do kurczaka, czosnkiem i majerankiem.

  3. Na upieczony i ciepły (!) placek serowy nałożyć kurczaka i odsączone pieczarki. Całość zawinąć formując roladę. Ja przekrajam taką zwiniętą roladę na pół i przekładam razem z pergaminem na którym się piekła do kwadratowej formy żaroodpornej. Piekę jeszcze 30-35 min w 180 st.. Po upieczeniu wystarczy tylko wyciągnąć papier spod rolady i można podawać na stół. Można oczywiście upiec w tej samej blaszce, w jakiej piekło się masę serową i potem przełożyć na półmisek, ale ja unikam przekładania długiej gorącej rolady (nie mam wprawy :)). Można również piec w keksówce, ale potem jest trudniej wyjąć roladę.

  4. Roladę zawijam wcześniej, może postać kilka godzin i te 30-35 min piekę już po przybyciu gości. Rolada jest również dobra odgrzewana i na zimno. Naprawdę polecam. Ja w zamrażalce mam zawsze wcześniej podsmażone grzyby, wtedy zrobienie rolady jest jeszcze szybsze

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (15)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozena58 19 lutego 2013 zabieram do ulubionych, bo zapowiada się smakowicie!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rodzinka500 19 grudnia 2012 lubię potrawy z pieczarkami, serem żółtym ,,,,,do ulubionych

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Anna1988 29 sierpnia 2012 Wszyscy w domu zajadali sie tym przysmakiem. Jest rewelacyjna!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

olala 05 maja 2012 Rolada super. Można zmienić farsz. Ja zrobiłam z mięsem mielonym (surowe jajko, cebula, przyprawy)z dodatkiem pokrojonych w kostkę i podsmażonych pieczarek - też pycha na ciepło i na zimno

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

glazter2007 08 kwietnia 2012 Wysokokaloryczne to danie /zawartośc żółtego sera/ , wygląda jednak niesłychanie kalorycznie . Jednak okazjonalnie chyba można zgrzeszyć ? Daję piąteczkę i wrzucam do ulubionych , a wypróbuję przy najbliższej okazji towarzyskiej. Pozdrawiam.

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

scarlet250 28 lutego 2012 Tak jak wyglada,tak smakuje.Dzisiaj zrobilam na obiad .PYCHA!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kurka_domowa 14 lutego 2012 Jest tu wszystko co lubię, więc na bank wypróbuję - ode mnie piąteczka i oczywiście do ulubionych wędruje :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

disgust 14 lutego 2012 podoba mi się :) przyrządzę ją dla brata - uwielbia żółty ser a w połączeniu z mięskiem i pieczarkami... będzie zachwycony :)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

panka 14 lutego 2012 Przepis ląduje w ulubionych Bardzo podoba mi się ten przepis , fotka oczywiście też:) Masz ode mnie 5 .

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń