Do góry

Desery Przepis na:

rolada ślimaczek...

rolada ślimaczek...

Autor:

Przepisów i artykułów: 470 Ocena: 15539

Dodano:

Odsłon: 27347

prosta do zrobienia i fajnie wyglądająca rolada ślimaczek na pewno spodoba się każdemu, a w szczególności dzieciom.

Składniki

  • 3 jajka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3 łyżki cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je ze szczyptą soli na sztywną pianę. W drugiej misce dokładnie ucieramy żółtka z cukrem, dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo pianę z białek delikatnie mieszając; ja to już robię łyżką.

  2. Blachę najlepiej od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę biszkoptową i wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni 12-15 minut

  3. Po upieczeniu,ciasto od razu przekładamy na zwilżoną bawełnianą ściereczkę.

  4. Ściągamy papier i zawijamy w ściereczkę biszkopt z jednej strony jedno zawinięcie a z drugiej resztę tworząc roladę.Pozostawiamy biszkopt do wystygnięcia.

  5. Kremem i dżemem smarujemy przestudzony biszkopt i ponownie zwijamy. Roladę wkładamy do lodówki na 2-3 godzinki a najlepiej na noc.

  6. Ja miałam w zamrażalniku resztkę kremu od tortu i dodałam dżem śliwkowy. Rogi i oczy zrobiłam ze stopionej czekolady.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń