Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada szpinakowo - łososiowa z serkiem chrzanowym

Rolada szpinakowo - łososiowa z serkiem chrzanowym

Autor: Meg_KR

Przepisów i artykułów: 12 Ocena: 71

Dodano: 24.06.2012

Odsłon: 14271

kolorowa i smaczna

Składniki

  • 1 paczka mrożonego szpinaku (rozdrobniony)
  • 4-5 jaj
  • 4-5 łyżek mąki
  • szczypta soli
  • 1-2 serki chrzanowe ja używam almette
  • plastry łososia 2 opakowania
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szpinak odmrozić odcedzić z wody(w sezonie można użyć świeży). Żółtka oddzielić od białek.Białka ubić ze szczyptą soli,dodać żółtka (dalej ubijać) a następnie odcedzony szpinak,na koniec mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia delikatnie wymieszać.Gotowe ciasto wylać na blachę(ja używam blachy z piekarnika-tą płaską) wyłożoną papierem do pieczenia (ja dodatkowo smaruje papier oliwą- nie konieczne). Ciasto delikatnie rozprowadzić łyżką w kształcie prostokąta tak żeby nie dotykał rantów blachy.Wstawić do pieca na ok 20 min ja ustawiam na 150 stopni i włączam termoobieg.

  2. gotowe ciasto wyjmuje z piekarnika i czekam z 5-10 min aż troszkę przestygnie.Smaruje serkiem i układam plastry z łososia następnie zwijam

  3. sugestie: serkiem smarujemy tak średnio ma być go widać ale nie za grubo ponieważ ten serek jest dość wyraźny w smaku a nie chcę aby zagłuszył smak pozostałych składników). Jak chcecie troszkę grubiej to proponuję dodać kilka łyżek serka "mój ulubiony"

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 25 czerwca 2012 Dzięki za przepis ,rolada wygląda smakowicie ,zabieram do ulubionych,na pewno wykorzystam.Pozdrawiam

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 25 czerwca 2012 fajnie, że dałaś swoją wersję. Paczka szpinaku to "u Was" 250 czy 500 g ?

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń