Do góry

Desery Przepis na:

Rolada tiramisu

Rolada tiramisu

Autor: edytek

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 884

Dodano: 08.04.2010

Odsłon: 22617

Polecam, warta wypróbowania. Przepis zaczerpniety z bloga o wypiekach.

Składniki

  • Biszkopt:
  • jajka, 6 szt.
  • mąka, 12 dag
  • cukier, 16 dag
  • ocet, 1 łyżka
  • kawa rozpuszczalna, 2 łyżki
  • Masa:
  • serek mascarpone, 250g
  • Śmietana kremówka, 2/3 szkl
  • cuk ier, 2 łyżki
  • kawa rozp uszczalna, 1 łyżka
  • likier kawowy, 2 łyżki
  • cukier waniiowy, 1 opak.
  • płatki migdałowe
> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Biszkopt: żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo mąkę, ocet, kawę rozpuszczoną w 3 łyżkach wrzątku, na końcu pianę z białek, delikatnie wymieszać. Blachę najlepiej kwadratową (ja użyłam 30x35) wyłożyć papierem do pieczenia, wylać biszkopt, piec krótko ok. 10 min. Zaraz po upieczeniu wyjąć biszkopt z blachy, wysypać czystą ściereczkę cukrem waniliowym i wyłożyć biszkopt spodem do góry. Zdjąć papier, zwinąć w roladę.

  2. Przygotować masę: śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier oraz serek, na końcu kawę rozpuszczoną w 1,5 łyżki wrzątku, ostudzoną oraz likier. Jeśli masa jest zbyt rzadka włożyć na 0,5 godz. do lodówki. Biszkopt odwinąć wyłożyć masę, zostawiając odrobinę do dekoracji. Zwinąć roladę, udekorować pozostałą masą i płatkami migdałowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (22)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

magdadover 24 czerwca 2010 Świetny przepis, uwielbiam tiramisu, więc to coś dla mnie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asminara 24 czerwca 2010 Zrobiłam tą rolade na wczoraj z okazji Dnia Ojca, rolada wyszła przepyszna a ojciec z rodzinką byli zachwyceni - niestety wieczorem juz nie było po niej śladu :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

magdalena1987 23 czerwca 2010 Przepis sprawdziłam i uważam, że jest przepyszny ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marzena2210 22 czerwca 2010 Bardzo apetycznie wygląda, świetnie udekorowane ciasto.Jak wygląda to i zapewne smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lolcia_ch 18 czerwca 2010 ciekawa forma tiramisu. Może być smaczne... Na pewno wypróbuję.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kurpianka 17 czerwca 2010 Super wygląda i pewnie tak smakuje!.Niedługo mamy urodziny to sama wypróbuje:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

isia1968 12 kwietnia 2010 Witaj Edytek, pięknie dziękuję Ci za odpowiedź tak właśnie chciałam zrobić, ale wolałam się upewnić...dzięki jeszcze raz...

njosnavelin - Tobie i Twoim gościom życzę smacznego i ostrych widelczyków(sorry nie mogłam się powstrzymać)

kurczak_maly - jak widać nie żartowałam tą roladę(biszkopt) zawija się w ściereczkę

Pozdrawiam serdecznie!!!!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

edytek 11 kwietnia 2010 Dla sprosotowania wyjaśnię. Upieczony ciepły biszkopt wyciągnąć z blachy i wyłożyć na ściereczkę spodem biszkoptu do góry, oderwać papier do pieczenia i zwinąć biszkopt razem ze ściereczką, póki jest ciepły, bo później by się połamał i nie zwinął by się w roladę. Tak zwinięty biszkopt pozostawić do ostygnięcia, dopiero póżniej odwinąć ze ściereczki, ściereczkę odłożyć, a na biszkopt wyłożyć masę i zwinąć w roladę, ale już bez ściereczki :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń