Do góry

Desery Przepis na:

Rolada Truskawkowa kropka

Rolada Truskawkowa kropka

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 4160

Dodano:

Odsłon: 356

Szybka i pyszna rolada w czerwone kropki z truskawkami i truskawkową galaretką w kremie śmietankowym.

Składniki

  • Biszkopt: 4 jajka
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • czerwony barwnik
  • Krem: 200 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka malinowa
  • 250 g truskawek
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka jajek ubijamy na sztywno. Partiami dodajemy cukier. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na najniższych obrotach miksera. Odkładamy dwie łyżki ciasta i mieszamy z odrobiną czerwonego barwnika, przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie małej dziurki lub do woreczka w którym odcinamy róg. Zabarwionym ciastem na blaszce o wymiarach 30x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia robimy kropki. Wkładamy do piekarnika na 2 minuty w 180 stopniach. Po tym czasie na podpieczone kropki wylewamy ciasto i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 12 min. Upieczony biszkopt przykrywamy czystą ściereczką, odwracamy do góry nogami, ściągamy papier do pieczenia, odwracamy ponownie i razem ze ściereczką zwijamy wzdłuż dłuższego boku (kropki muszą być od spodu). Tak przygotowaną roladę odstawiamy do ostudzenia.

  2. Krem: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Następnie dodajemy mascarpone i dokładnie całość miksujemy.

  3. Galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku i wylewamy do płaskiego naczynia. Odstawiamy do całkowitego zastygnięcia galaretki. Następnie delikatnie wyciągamy z naczynia i kroimy na paski grubości ok. 1 cm.

  4. Ostudzoną roladę delikatnie rozwijamy i smarujemy kremem. Na kremie układamy wzdłuż na przemian paski z galaretki i pokrojonych na ćwiartki truskawek i ponownie delikatnie zawijamy w roladę, aby krem nie uciekł. Gotową roladę lekko dociskamy formując ładny wałek z łączeniem na dole, zawijamy w ściereczkę i wkładamy do lodówki do schłodzenia. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń