Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wolowa

Rolada wolowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 2588

Dodano:

Odsłon: 3589

Dobre mieso w pysznym wydaniu...

Składniki

  • platy miesa wolowego (w zaleznosci od ilosci osob)
  • do kazdej rolady pol grubego plastra boczku, kawalek kielbaski wedzonej,
  • do kazdej rolady zabek czosnku przekr. na pol, troche cebuli,
  • do kazdej rolady 2 korniszonki
  • Dodatkowo: cebula do sosu
  • Olej rzepakowy, sol, pieprz, Vegetka, 2 lyzki maki
1-2 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Platy miesa moczymy dlugo w zimnej wodzie, pluczemy i wykonujemy rolady. Rozkladamy na talerzu, solimy tylko z 1 strony, nakladamy po pol plastra boczku, kielbaske, korniszonki, kawalek cebuli i zabek czosnku, przekrojony na pol. Zawijamy. Mozna uzyc nitki lub wykalaczek, ja uzywam do tego celu sznurkow silikonowych, zakupioych w sklepie Tchibo. Bardzo praktyczne i polecam, dobre rowniez do golabkow i innych zawijasow.

  2. Mieso takie zawsze dusze w szybkowarze. Na dno troche oleju, ukladamy rolady, podlewamy woda ok 400ml, dodatkowo posypujemy calosc Vegetka, wrzucamy cebule pokrojona w piorka i dusimy. Od momentu, jak zacznie mocno gwizdac, dusimy jeszzce ok 40 min. potem otwieramy i zageszczamy sos maka rozrobiona z woda.

  3. Pyszne wraz z ziemniaczkami, ale jeszcze lepsze z kluseczkami slaskimi. Wspanialy niedzielny obiadek. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koliber747 31 sierpnia 2014 wspaniałe!!!!!!!! jak przepis babci!! a jesteś mamą moją :) :* I ludzie, uważajcie!! --- mięso wołowe trzeba bardzo upierdolić młotkiem bo inaczej będzie kapeć!! :D

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 24 sierpnia 2014 No to kochana miałyśmy dzisiaj podobne smaki na rolady :) Odpowiedzi: 2 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń