Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada wołowa

Rolada wołowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 108 Ocena: 2108

Dodano:

Odsłon: 10142

Fantazja nt. łaty wołowej, z której nie bardzo wiedziałam, co zrobić, a efekt okazał się wspaniały.

Składniki

3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Łatę wołową opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Delikatnie (na głębokość ok. 1 mm.) ponacinać ostrym nożem w kratkę i rozbić delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą.

  2. Tak przygotowane mięso rozłożyć na folii spożywczej, która ułatwi zwijanie, poukładać na nim plastry szynki, a następnie posmarować musztardą, posypać 2 łyżeczkami suszonej cebuli, 1 łyżeczką papryki, 1/2 łyżeczki czosnku, jarzynki, majeranku i pieprzu, ułożyć ogórka pokrajanego w słupki.

  3. Tak przygotowane mięso zwinąć przy pomocy folii w roladę i obwiązać nitką.

  4. Z oliwy, wody i pozostałych przypraw przygotować zaprawę, którą posmarować przygotowane mięso. Odstawić do lodówki na noc (nie jest to konieczne).

  5. Tak przygotowane mięso piec ok. 2 godz. w temp 160 stopni, termoobieg, w czasie pieczenia roladę przekręcić kilka razy i podlewać wodą, jeśli będzie taka potrzeba.

  6. Podawać z surówką oraz ziemniakami lub kaszą polanymi sosem wytworzonym w czasie pieczenia. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

chimerax 15 lutego 2011 eeee.. Ja też widzę fioletowe mięso :?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Annuar 07 grudnia 2010 Zaintrygował mnie ten cudny fioletowy kolor. Niesamowite, że aż tak zdjęcie przekłamuje. Nawet trochę szkoda ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

foodie87 06 grudnia 2010 u mnie tez wyglada na fioletowe :D myslalam ze jakis barwnik jest dodany hehe :) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 05 grudnia 2010 O! Dziękuję, nie znałam tego sposobu. Pozdrawiam. :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

romik 05 grudnia 2010 po rozbiciu proponuję skropić mięso sokiem z cytryny.Mięsko skruszeje.Smacznego

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Mole3 05 grudnia 2010 Hmm, ja tam widzę brąz. ;) Zdjęcie nieco przekłamuje. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Homer 05 grudnia 2010 Smakowicie wygląda. A skąd ten fioletowy kolor?Chyba, że zdjęcie nie oddaje prawdziwego koloru :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń