Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z bananami i bitą śmietaną"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 934
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 610
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 43
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 934
Składniki
Podgrzej połowę śmietany. Posiekaj 125 g czekolady i stop ją w gorącej śmietanie, mieszając. Masę?? przełóż do miski, przykryj folią i schładzaj 6 godzin.
Rozbij jajka. Białka ubij z wodą mineralną, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Połącz oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i masą jajeczną. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź. Piecz w temperaturze 200 °C ok. 12 minut. Wyłóż biszkopt na ściereczkę. Banany obierz i skrop sokiem z cytryny. Krem czekoladowy wymieszaj i rozmiksuj na niskich obrotach.
Na ciasto wyłóż masę czekoladową, lekko ją rozsmarowując. Na to, w dwóch rzędach wzdłuż, połóż banany. Zwijaj biszkopt krótszą stroną.
25 g czekolady posiekaj i stop w kąpieli wodnej. Nieco ostudź. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i posyp cukrem wanilinowym. Roladę obłóż śmietaną i polej strużkami czekolady. Czas przygotowania: 40 minut
Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 260 kcal.Źródło: Na żywo