Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z bananami i bitą śmietaną

Rolada z bananami i bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 1757 Ocena: 14900

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Rolada z bananami i bitą śmietaną"

Składniki

  • 2 opakowania śmietany kremówki (ok. 500 g)
  • 3 jajka
  • 150 g ciemnej czekolady
  • 3 łyżki zimnej wody mineralnej
  • 150 g cukru
  • po 75 g mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 średnie banany
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • folia spożywcza
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Podgrzej połowę śmietany. Posiekaj 125 g czekolady i stop ją w gorącej śmietanie, mieszając. Masę?? przełóż do miski, przykryj folią i schładzaj 6 godzin.

  2. Rozbij jajka. Białka ubij z wodą mineralną, dosypując cukier i dodając po jednym żółtku. Połącz oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia i masą jajeczną. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadź. Piecz w temperaturze 200 °C ok. 12 minut. Wyłóż biszkopt na ściereczkę. Banany obierz i skrop sokiem z cytryny. Krem czekoladowy wymieszaj i rozmiksuj na niskich obrotach.

  3. Na ciasto wyłóż masę czekoladową, lekko ją rozsmarowując. Na to, w dwóch rzędach wzdłuż, połóż banany. Zwijaj biszkopt krótszą stroną.

  4. 25 g czekolady posiekaj i stop w kąpieli wodnej. Nieco ostudź. Pozostałą śmietanę ubij na sztywno i posyp cukrem wanilinowym. Roladę obłóż śmietaną i polej strużkami czekolady. Czas przygotowania: 40 minut

  5. Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 260 kcal.

    Źródło: Na żywo

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń