Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z bitą śmietaną

Rolada z bitą śmietaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 112 Ocena: 2471

Dodano:

Odsłon: 4214

Rolada jest biszkoptowa, więc pyszna i delikatna, a nadzienie... wiadomo, jak ktoś lubi bitą śmietanę:)

Składniki

  • Rolada:
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 6 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki kakao
  • Masa śmietankowa:
  • 1 śmietana kremówka-330 ml
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki kakao
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i po jednym żółtku. Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i przesiewam do masy jajecznej. Na końcu daję ocet, mieszam i wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia zostawiając 2-3 łyżki białego ciasta. Do pozostałego ciasta dodaję kakao i mieszam. Ciasto przekładam do rękawa cukierniczego i wyciskam poprzeczne ciemne paski na białym cieście.

  2. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 170'C na 25 min. Piekę na obu grzałkach. Wyjmuję na deskę ze ściereczką, odwracam ciasto do góry dnem, by paski znalazły się na wierzchu. Zwijam razem ze ściereczką i odstawiam by dobrze wystygło.
    Schłodzoną śmietanę ubijam z cukrem waniliowym na sztywno. Dodaję kakao i mieszam. Ciasto rozwijam ze ściereczki i wykładam masę.

  3. Trochę masy zostawiam do udekorowania. Zwijam całość. Pozostawioną masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na środku rolady. Na każdym kleksie kładę kawusie własnej roboty. Przepis na kawusie znajdziecie tu: https://smaker.pl/przepis-kawusie,20273.html

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 15 lipca 2014 Pięknie wygląda, a smakuje zapewne wspaniale. Super przepis.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 15 lipca 2014 Wspaniała - rozkosz dla podniebienia ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

justyn-a 15 lipca 2014 proszę o podpowiedź w jakiej blaszce piec taki biszkopt na roladę, od jakiegoś czasu nurtuje mnie to zagadnienie ;) Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewus71 15 lipca 2014 No ,no ,no bardzo ładnie wygląda ta rolada starannie wykonana i na pewno bardzo smaczna
Super ciasto nic dodac ,nic ująć
Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń