Do góry

Desery Przepis na:

rolada z bitą śmietaną

rolada z bitą śmietaną

Autor: megii

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 291

Dodano: 28.03.2012

Odsłon: 55293

Przepis dostałam kiedyś od mojej siostry. Jest prosty i szybki. Często gości na naszym stole do kawki:) Idealny dla niezapowiedzianych gości.

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Ubić białka, dodać cukier, następnie żółtka. Mąkę przesiać i dodać, ale już nie miksować tylko wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto wylać na dużą blachę znajdującą się w piekarniku. Oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 15-20 min w 180 stopniach. Ja z termoobiegiem nastawiam mniejszą temp.

  2. Śmietany ubić mikserem. Dodać cukier puder według uznania żeby śmietana była słodka. Gdy ciasto przestygnie wyłożyć na nie śmietanę. Można też położyć pasek wcześniej przygotowanej dowolnej galaretki. Następnie tak przygotowane ciasto zwinąć w roladę. Ja zwijam z papierem dokąd się da, bo wtedy łatwiej ciasto odchodzi od papieru i nie rozwala się.

  3. Roladę włożyć do lodówki w celu schłodzenia. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (19)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

kstr54 19 stycznia 2014 Moja w lodoweczce sie chlodzi,biszkopt Twoj,srodek moj!!! Serek mascarpone,bita smietanka i lekko zblendowane malinki z mieta niebo w gebie!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Gruba-dynia 02 marca 2013 Roladka jest pyszna i niezwykle prosta :-). Nawet ja potrafiłam ją zrobić.Za przepis piątka i pozdrowienia.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

megii 08 maja 2012 napisałam w przepisie że dwie małe śmietany. Pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

xxmalutkaxx 04 maja 2012 tej smietany ile dokładniej? 2x 0.5 l czy ile:P ?

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ania18 11 kwietnia 2012 Wszystko super ale mi biszkopt wyszedl bardzo suchy :(

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

amaz 08 kwietnia 2012 Roladka przepyszna! Zrobiłam wszystko ściśle wg Twojego przepisu i wyszedł mi piekny klon! Dodam,że zrobiłam ją poraz pierwszy w życiu,ponieważ wcześniej bałam się,że mi takie cudeńko nie wyjdzie.Zaryzykowałam i udało się! :D
Dzięki za przepis!Pozdro!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 08 kwietnia 2012 mimo małej wpadki ciasto bardzo smaczne :-) wiem gdzie popełniłam błąd - zamiast stopniowo wsypywać mąkę i mieszać wsypałam od razu całość i dopiero mieszałam, no ale człowiek uczy się na błędach. Polecam gorąco to ciasto, bo szybciutko się go robi i dobrze smakuje.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sandra1 07 kwietnia 2012 karolina87, nie przejmuj się ja też dziś pierwszy raz robiłam to ciasto i biszkopt - no i tak jak u Ciebie coś chyba zrobiłam nie tak, bo mój się zaczął łamać przy końcu samym a do tego źle zwinęłam - za słabo i nie jest taki piękny jak na zdjęciu. Teraz się chłodzi w lodówce zobaczymy jak będzie smakował :-) Niby taki prosty przepis a jednak mnie pokonał hehe... Dam znać później jak smakuje w moim wykonaniu =P

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń