Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z bitą śmietaną i malinami - przepis

Rolada z bitą śmietaną i malinami - przepis

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2712

Dodano: 01.07.2012

Odsłon: 13453

Pyszna rolada, kremowa, delikatna, idealna na upały.

Składniki

  • 3 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 16 g
  • SKŁADNIKI NA MASĘ: 200 g malin
  • 150 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szklanki cukru
3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy do żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier i dalej ubijamy. Następnie dodajemy po jednym żółtku i mąki wymieszane z proszkiem. Blachę o wymiarach 25 x 35 cm smarujemy lekko olejem i wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy i wstawiamy do piekarnika na 8 min., pieczemy w temp. 190 C. W czacie pieczenia przygotowujemy ściereczkę i posypujemy ją cukrem waniliowym. Po upieczeniu ciasto przekładamy na ściereczkę, delikatnie odrywamy papier do pieczenia. Ciasto zwijamy razem ze ściereczką jak roladę. Pozostawiamy do wystudzenia. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, ok. ¼ szklanki. Śmietanę ubijamy, pod koniec dodajemy cukier oraz stopniowo żelatynę. Zmniejszamy obroty miksera i dodajemy maliny, przez chwile miksujemy. Masę wstawiamy do lodówki lub zamrażarki, aby stężała, ale dała się rozsmarować na cieście. Roladę rozwijamy z ręczniczka i smarujemy masą, zwijamy i ponownie wstawiamy do lodówki na min. 2 godz. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ewoola 22 sierpnia 2012 Ja nigdy nie umiałam tak dokładnie zawijać rolady. Zawsze zostawało mi w środku dużo powietrza. Do dzisiaj nie wiem w jaki sposób mogłabym załata powstałą dziurę - może to kwestia rozsmarowania masy? Jak powinno się smarować masę na roladzie przed zawinięciem?

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tomek3012 01 lipca 2012 Łatwe to jest. Nawet ja jako amator pewnie sam to zrobię :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 01 lipca 2012 Iloveb...masz racje, idealna ma upały i na pewno pyszna, tylko żeby jeszcze mi ktoś w ten upał upiekł...5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

marysia11082 01 lipca 2012 WYGLĄDA BARDZO APETYCZNIE,UWIELBIAM TAKIE CIASTA,DAJĘ 5

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń