Do góry

Dania główne Przepis na:

rolada z boczku i mielonego miesa

rolada z boczku i mielonego miesa

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 3758

Dodano: 23.01.2014

Odsłon: 7310

Smaczna i szybka w przyrzadzeniu rolada z boczku faszerowana miesem mielonym. Swietna na obiad, a takze jako wedlina na kanapki.

Składniki

  • plat surowego boczku bez skory ok 1-1,2 kg
  • 250 g miesa mielonego
  • 1 zoltko
  • pol kajzerki albo 1 mniejsza kromka chleba
  • 2 zabki czosnku
  • przyprawy: sol, pieprz, mielona slodka papryka, majeranek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Boczek umyc, osuszyc- jesli plat grubszy, mieso rozbic tluczkiem. Natrzec boczek sola, majerankiem i slodka papryka.

    Do miesa mielonego dodac zoltko, namoczona i odcisnieta z wody polowke kajzerki, przecisniety przez praske czosnek, dodac sol i pieprz, dobrze wyrobic mase.

    Na plat boczku wylozyc rownomiernie mase z miesa mielonego, ciasno zwinac, zwiazac sznurkiem kuchennym lub spiac szpikulcami. Mieso przelozyc do naczunia zaroodpornego, piec pod przykryciem (pokrywka lub folia aluminiowa) ok 50 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie zdjac pokrywke/ folie i obracajac, piec mieso z kazdej strony po 10- 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń