Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z czerwonymi porzeczkami.

Rolada z czerwonymi porzeczkami.

Autor:

Przepisów i artykułów: 68 Ocena: 522

Dodano:

Odsłon: 144

Pyszna rolada z czerwonymi porzeczkami. Do wykonania w kilka minut plus pieczenie. Kwaśne owoce zatopione w słodkim cieście. Bardzo polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 3 łyżki mąki tortowej
  • pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Dodatkowo:
  • około 1 szklanka czerwonych porzeczek
  • cukier puder do oprószenia ciasta
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier trzcinowy i waniliowy i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukrów, dodajemy żółtka i wodę i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Posypujemy oczyszczonymi, umytymi i dokładnie osuszonymi porzeczkami.

  2. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze oko 170 stopni do zrumienienia. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Następnie jeszcze gorący biszkopt zdejmujemy z papieru i zawijamy w roladę. Studzimy.

  3. Oprószamy cukrem pudrem, kroimy w plastry i podajemy. Smacznego życzę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń