Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z indyka

Rolada z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 720 Ocena: 47952

Dodano:

Odsłon: 9805

Pyszne, delikatne mięsko indycze z suszonymi pomidorami, czosnkiem i serem feta.

Składniki

  • pierś z indyka 1 kg sól, pieprz czarny mielony
  • słonina 10 plasterków (wąskich)
  • czosnek 1 pałka
  • farsz:
  • ser kanapkowy typu feta 150 g
  • suszone pomidory w zalewie 10 sztuk
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • pieprz czarny mielony
  • posiekana świeża bazylia 1 łyżeczka
  • zalewa z pomidorów suszonych 1 łyżeczka
  • sos: suszone pomidory w zalewie 5 sztuk, feta 2 łyżki, cebula 1/2 szt
  • posiekana świeża bazylia 1 łyżeczka, mąka pszenna 1 łyżka, woda 15 łyżek, pieprz czarny mielony
  • dodatkowo:
  • zalewa z suszonych pomidorów, której nie wylewamy- do smażenia
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso indycze solimy, posypujemy pieprzem, układamy na nim kilka ząbków czosnku (8 sztuk) i odstawiamy na noc do lodówki. Na każdy plasterek słoniny kładziemy po jednym przekrojonym na pół ząbku czosnku. Słoninę również odstawiamy na noc do lodówki, aby przeszła zapachem czosnku.

    Farsz: Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Pomidory wyjmujemy z zalewy, kroimy w cienkie paseczki, mieszamy z fetą, łyżeczką zalewy spod pomidorów, bazylią oraz rozdrobnioną cebulą i czosnkiem. Przyprawiamy do smaku mielonym pieprzem.

    Mięso przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na, w miarę możliwości, równy płat. Następnie mięso smarujemy farszem, na który układamy czosnek pozostały z obłożenia surowego mięsa. Tak przygotowany filet zwijamy w roladę, układamy na nim plasterki słoniny, po czym obwiązujemy sznurkiem jak szynkę do peklowania. Całość obsmażamy na rozgrzanej oliwie z suszonych pomidorów.

    Do naczynia żaroodpornego wlewamy 2 łyżki zalewy spod pomidorów, wrzucamy czosnek, którym obkładaliśmy plasterki słoniny. Następnie przekładamy obsmażoną roladę.

    Naczynie wkładamy do piekarnika o temperaturze 200 stopni. Mięso pieczemy pod przykryciem przez godzinę, może troszkę dłużej. Pod koniec pieczenia obniżamy nieco temperaturę.

  2. W czasie pieczenia mięsa przygotowujemy sos. Do rondelka wrzucamy ser, posiekaną cebulę, pokrojone pomidory, bazylię. Wlewamy 2- 3 łyżki wody i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wówczas dolewamy resztę wody i całość gotujemy na wolnym ogniu 10 minut. Miękkie warzywa blendujemy, ponownie podgrzewamy i zagęszczamy zawiesiną z mąki*.

    *Do małego garnuszka dajemy mąkę i dwie łyżki wody, mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny, którą następnie wlewamy do sosu.

    Sos energicznie mieszamy, gotujemy 2- 3 minuty na wolnym ogniu, doprawiamy pieprzem mielonym.

  3. Upieczone mięso pozbawiamy sznurka, kroimy w plastry, podajemy z sosem, ziemniakami i ulubionymi warzywami, u mnie były to buraczki na ciepło.



  4. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń