Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z indyka

Przepis dnia 2016-03-23
Rolada z indyka

Autor:

Przepisów i artykułów: 412 Ocena: 7493

Dodano:

Odsłon: 24488

Rolada z indyka

Składniki

  • 700 g piersi z indyka
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • olej rzepakowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z piersi odcinamy polędwiczkę, nie będzie nam potrzebna. Pierś przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na płat o grubości około 1,5 cm. Nacieramy rozdrobnionym czosnkiem i posypujemy przyprawami z obu stron. Mięso ściśle zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami. Wkładamy do lodówki przynajmniej na 2 godziny. Po tym czasie obsmażamy je na oleju rzepakowym, wkładamy do rękawa foliowego, smarujemy masłem i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Po upieczeniu mięso odstawiamy, żeby sobie odpoczęło. Jak za wcześnie zaczniecie je kroić, wypłynął z niego wszystkie soki. A właśnie, soki... nie wylewajcie sosu, który powstał z pieczenia, będzie idealnie pasował np. do kanapek z pieczonym indykiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń