Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z farszem z bakali i migdałów

Rolada z indyka w szynce parmeńskiej z farszem z bakali i migdałów

Autor: ABITETOEAT

Przepisów i artykułów: 42 Ocena: 304

Dodano: 23.12.2012

Odsłon: 4471

Chyba bardziej już świątecznie być nie może :))

Składniki

  • morele suszone bez pestek, 1 opakowanie
  • opakowanie żurawiny, 1 opakowanie
  • opakowanie płatki migdałów, 1 opakowanie
  • pieprzu ziarnistego, 1/2 łyżeczki
  • ząbki czosnku, 2
  • opakowania szynki parmeńskiej, 2
  • łyżki oliwy z oliwek, 4
  • kandyzowanej skórki pomarańczowej, 1 opakowanie
  • Indyk marki Indykpol, 1,50 kg
  • jajko, 1
  • łyżeczki cynamonu, 1/2
  • masła, 1 łyżka
  • szklanki białego wina, 1/4
  • szklanki soku z pomarańczy, 1/4
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pokrojone suszone morele, skórka pomarańczowa, masło, cynamon, 2 łyżki wina, 2 łyżki soku z pomarańczy i żurawinę wrzucam do rondelka, mieszam aż składniki się połączą a wino zostanie wchłonięte. Płatki migdałów miele lub ucieram i łącze z jajkiem. Kiedy farsz z rondelka ostygnie, łącze wszystko razem.

  2. Indyka rozbijam na cienko, nacieram oliwą z oliwek, solą, czosnkiem i pieprzem. Kładę na nim nadzienie i zawijam w roladkę, spinam wykałaczką. Okładam szynką parmeńską i zwizuję sznurkiem. Tak przygotowaną roladkę wkładam do naczynia żaroodpornego nasmarowanego oliwą i wlewam pozostałą ilość wina i soku z pomarańczy. Piekę w 180 stopniach przez 45 minut. Po tym czasie, mięso odkładam na 15 minut aby odpoczło, wyjmuje wykałaczki i sznurek, kroje na rolady. Pozostały sos z naczynia żaroodpornego, jeżeli jest za rzadki to gotuje w rondelku aż nieco się zredukuje i polewam nim mięso. Podaję z łódeczkami z ziemniaków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Wisienka1986 10 grudnia 2013 Wygląda i brzmi smakowicie! Wypróbuję na święta. Ale chodzi tutaj o 1,5 kg piersi z indyka?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń