Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z indyka z grzybowo - śliwkowym farszem i chrupiącymi orzechami

Przepis dnia 2014-11-17
Rolada z indyka z grzybowo - śliwkowym farszem i chrupiącymi orzechami

Autor:

Przepisów i artykułów: 161 Ocena: 3838

Dodano:

Odsłon: 80655

Z pozoru skomplikowany przepis na indyka, w praktyce bardzo prosty i niebywale smaczny! Dzięki orzechom każdy kęs jest bardzo chrupiący, a farsz nadaje niesamowitą wilgoć i miękkość. Szczerze polecam przygotować taką roladę na świąteczny obiad, na pewno zachwyci każdego. Indyka podajemy z sosem grzybowym i surówką z marchewki.

Składniki

  • 1 kg piersi z indyka
  • zioła prowansalskie
  • słodka papryka
  • sól i pieprz
  • farsz:
  • 1 szklanka grzybów suszonych
  • ok 10 świeżych (lub mrożonych) śliwek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • miąższ z 10 kromek chleba
  • kardamon
  • słodka papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 100 g orzechów brazylijskich
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka dokładnie rozbijamy tłuczkiem, doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i papryką. Zawijamy w roladę i wkładamy do lodówki na 1 noc. Grzyby również moczymy całą noc w 2 szklankach wody.

  2. Gdy grzyby już namokną, podgotowujemy je ok 5 minut i odcedzamy.
    Wodę spod grzybów zostawiamy do sosu!

  3. Cebule obieramy i kroimy na drobną kostkę, a następnie z przeciśniętym przez praskę czosnkiem podsmażamy na maśle. Do zarumienionych warzyw dodajemy posiekane grzyby i śliwki. Całość podduszamy ok 10 minut, a następnie doprawiamy kardamonem, papryką, solą i pieprzem. Całkowicie studzimy. Orzechy brazylijskie siekamy na drobną kostkę i prażymy.

  4. Przestudzony farsz dokładnie wyrabiamy razem z miąższem z chleba. Rozbitą pierś z indyka smarujemy farszem, posypujemy prażonymi orzechami, zawijamy w roladę i obwiązujemy dość ciasno sznurkiem. Mięso pieczemy ok 70 - 80 minut w 180*C.

  5. Roladę podajemy z ziemniaczkami, surówką z marchwi i sosem grzybowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mufinka 17 listopada 2014 Imponująca! Wygląda na niezwykle smaczną. :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 11 listopada 2014 Wspaniała ta Twoja rolada Marysiu - pychoty! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

oldfork 11 listopada 2014 Wygląda zachęcająco-zabieram do wypróbowania

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń