Do góry

Dania główne Przepis na:

rolada z indyka z pieczarkami i szynką parmeńską

rolada z indyka z pieczarkami i szynką parmeńską

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8243

Dodano:

Odsłon: 25846

Będzie świetna zarówno na ciepło jak i na zimno, tyle w temacie, polecam, spróbujcie :) Zamiast mięsa z indyka doskonale nada się również schab.

Składniki

  • około 1 kg filet z indyka, 600 gramów pieczarek
  • 2 średnie cebule, 1 jajo
  • 150 gramów szynki parmeńskiej w plastrach
  • 2 płaskie łyżki tartej bułki, 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Filet dokładnie umyć, wysuszyć, rozciąć wzdłuż na cienki płat, następnie rozbić dość cienko.

    UWAGA: Mięso jest dość delikatne, by nie porobić dziur, możemy zwilżyć tłuczek w zimnej wodzie.

    Mięso natrzeć zmiażdżonym czosnkiem, posolić i popieprzyć, odstawić na godzinę.

  2. W tym czasie zabieramy się za farsz.
    Pieczarki szorujemy dokładnie, osuszamy.
    Grzybki ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy na rozgrzany olej, wysmażamy, kiedy wytracą wilgoć, wrzucamy posiekaną drobno cebulę, smażymy cały czas mieszając do zeszklenia cebuli, przyprawiamy.

  3. Farsz odcedzamy z oleju i przekładamy na talerzyk. Po wystudzeniu wbijamy jajo i dodajemy bułkę tartą, mieszamy dokładnie.

  4. Na rozbitym filecie układamy plastry szynki parmeńskiej.

  5. Na szynkę wykładamy farsz pieczarkowy, rozsmarowujemy go równomiernie.

  6. Roladę zwijamy wzdłuż krótszego boku dość ściśle.

  7. Następnie związujemy sznureczkiem bawełnianym.

  8. Roladę zawijamy w folię aluminiową, wkładamy do szerokiego naczynia żaroodpornego. Dno naczynia wypełniamy wodą.

  9. Mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 1 godziny i 15 minut. Jeśli trzeba uzupełniamy wodę na dnie naczynia.

    Na około 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy folię z wierzchu by mięsko się przyrumieniło.

  10. Podajemy na ciepło lub zimno.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 27 grudnia 2014 Rewelacyjnie wygląda! Obrazkowa, krok po kroku, idiotoodporna wersja przepisu do mnie przemówiła i wkrótce zrobię :)

9 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 17 grudnia 2014 narobiłaś mi chęci :) pięknie i przeapetycznie zaprezentowane :)uściski :)

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 16 grudnia 2014 Wyśmienicie mam obiad w drugi Dzień Świąt (oczywiście jak pozwolisz). Pozdrawiam Odpowiedzi: 1 ▼

7 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 16 grudnia 2014 Doskonała,zagości u nas na Sylwestra i Nowy Rok -) Odpowiedzi: 1 ▼

5 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń