Do góry

Dania główne Przepis na:

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Przepis dnia 2019-08-06
Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3665

Dodano:

Odsłon: 540

Rolada z indyka ze szpinakiem, fetą i suszonymi pomidorami skusiła mnie głównie ze względów wizualnych ;) Jednak nie tylko ładnie wygląda, bo i smakuje fenomenalnie! Zarówno na ciepło, jak i na zimno. Z jednej porcji wychodzi dość duża rolada, więc część z niej zjedliśmy na obiad, a druga część posłużyła jak wędlina do chleba.

Składniki

  • około 800 g – 1 kg filetu z indyka w jednym kawałku
  • około 200 – 250 g rozdrobnionego szpinaku
  • 150 g sera feta lub a’la feta (co kto lubi :D )
  • 150 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 5-6 pomidorów suszonych z zalewy
  • łyżka masła klarowanego
  • czosnek granulowany lub świeży
  • Pieprz
  • Sól
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Na początku rozgrzewamy patelnię. Wrzucamy na nią masło klarowane i mrożony szpinak. Smażymy 10-15 minut. Pod koniec doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą.

  2. Następnie filet obieramy z błonek i delikatnie nacinamy w poprzek, ale nie przecinając go do końca. Mięso rozkładamy, przykrywamy folią spożywczą i rozbijamy tłuczkiem na grubość około 1 cm uważając, żeby nie zrobić w nim dziury. Później doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Na jednym z końców układamy pasek pokrojonej w długie słupki fety, pasek suszonych pomidorów i szpinaku. Następnie mięso ściśle zwijamy. Później boki rolady spinamy wykałaczkami. Całość zawijamy w plastry boczku.

  3. Mięso przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy w 180°C przez około 50 – 55 minut. Następnie odstawiamy na 10 minut, żeby odpoczęło.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń