Do góry

Dodatki Przepis na:

Rolada z kaczki z szynkowara

Rolada z kaczki z szynkowara

Autor:

Przepisów i artykułów: 326 Ocena: 6295

Dodano:

Odsłon: 389

Wyśmienita wędlina na kanapki

Składniki

1-2 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Kupiłam kaczkę i ją umyłam i osuszyłam.

  2. Kaczkę wyluzowałam z kości, w opcji na roladę trzeba najpierw naciąć skórę wzdłuż grzbietu. Ta metoda jest o wiele łatwiejsza uporałam się z kaczką w 8 minut.
    Z płata wycięłam tłuste wystające kawałki skóry. Udka i skrzydełka wywinełam do środka. Lotki wogóle odcięłam

    Kaczkę obficie posypałam przyprawami i żelatyną.

    Kości i pozostałości wykorzystałam na rosół.

  3. Kaczkę zawinęłam jak roladę i ścisnęłam całość nicią tak aby pasowała do szynkowara. Z wierzchu posypałam jeszcze roladę przyprawami i słodka papryką dla koloru. Uwaga na słodką paprykę jej nadmiar powoduje, że smak jest dziki.
    Potem włożyłam ja do woreczka do szynkowara i do szynkowara.
    Szynkowar wstawiłam na noc do lodówki.

  4. Następnego dnia wyjęłam szynkowar, żeby postał w temperaturze pokojowej koło godziny. Potem wstawiłam go do garnka, na ściereczce, na tyle wysokiego aby poziom wody odpowiadał wysokości mięsa wewnątrz.
    Całość doprowadziłam do 85stopni i zmniejszyłam ogień aby temperatura stale się utrzymywała.

    Po trzech godzinach temperatura wewnątrz także powinna osiągnąć 85 stopni- po to służy dziurka w szynkowarze.
    Gotowałam kaczkę w sumie 4 godziny.

  5. Potem szynkowar schładzałam do następnego dnia. Żeby wyjąć wędlinę trzeba szynkowar oblać ciepłą wodą.

    Teraz można się już delektować wyśmienitą wędliną. Wydaje się , że jest trochę zachodu ale głownie to czekanie.
    Najbardziej smakuje z naddatkiem galaretki, która utworzy się powyżej mięsa. Mięso rozpływa się i nie jest suche.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (24)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 04 lutego wspaniała,duży kciuk i chętnie wypróbuję :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

kuchmariola63 04 lutego Rolada super. Wystarczy kaczce 2 godziny (dla szynkowara o pojemności 1,5 kg wsadu) gotowania, a temperatura wewnątrz dla każdego drobiu wynosi 72 stopnie Celsjusza. Tyle czasu gotujemy mięso z wieprzowej golonki. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

CookWithMe 03 lutego Nie znałem jeszcze tego przepisu, na pewno zrobię taką roladę! :) Super przepis! Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 lutego Nie mogę jaka cudna i smaczna rolada,znów na noc dałaś taki pyszny przepis...mniammmm:) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 lutego Ech, znowu się nie udało, a już myślałem, że z gęsi ;p Chyba za bardzo przewrażliwiony jest od paru lat hehe, ale jakbym nie wiedział, to bym ... poznał po smaku ;)
Prezentuje się rewelacyjnie :D
Odpowiedzi: 4 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń