Do góry

Przekąski Przepis na:

rolada z kotletów schabowych

rolada z kotletów schabowych

Autor:

Przepisów i artykułów: 143 Ocena: 8243

Dodano:

Odsłon: 61056

Fajny i bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie już pokrojonego schabu, zamiast zwykłych schabowych - taka właśnie rolada będzie mogła posłużyć nam jako coś do chlebka na przykład :) Wykorzystałam to co akurat miałam na szybko w lodówce, ale Wy możecie poszaleć z dowolnością farszu :)

Składniki

  • 5 - 6 plastrów schabu, każdy po około 1 -1,5 cm grubości
  • około 150 gramów wędzonej wędliny w plastrach ( u mnie wędzony karczek)
  • parę plastrów sera żółtego, 2 - 3 ogórki konserwowe
  • sól, pieprz
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kotlety myjemy, osuszamy, rozbijamy na cienko, oprószamy z dwóch stron solą i pieprzem, układamy tak by tworzyły płat mięsa jednocześnie zachodząc na siebie na około 1,5 - 2 cm.
    Na mięsie układamy wędlinę, na wędlinie ser, plasterki ogórków i na końcu znowu wędlinę.
    Roladę powoli, dokładnie i ściśle zwijamy i szczelnie opatulamy w folię aluminiową.
    UWAGA: Jeśli mamy trochę czasu, dobrze jest w tym momencie wstawić mięsko na kilka - kilkanaście godzin do lodówki, ale nie jest to absolutnie niezbędne.

    Dno szerokiego naczynia żaroodpornego pokrywamy zimną wodą na około 3 cm głębokości, wkładamy zawiniątko.
    Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, wkładamy mięsko i pieczemy około 60 minut (funkcja grzania góra - dół, bez termoobiegu, na środkowym poziomie).
    Około 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy folię z góry aby rolada się podpiekła z wierzchu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń