Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z kremem budyniowym

Rolada z kremem budyniowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 57 Ocena: 1537

Dodano:

Odsłon: 6524

Podobno bardzo smaczna ale nie było mi dane jej spróbować:-))

Składniki

  • Mąka pszenna 1szklanka + 2łyżki do budyniu
  • Cukier 1szklanka + 1/2szklanki do budyniu
  • Jajka 5sztuk + 2sztuki do budyniu
  • Proszek do pieczenia 1łyżeczka
  • Mleko 1,5 szklanki
  • Mąka ziemniaczana 2,5łyżki
  • Masło 100g
  • Cukier waniliowy 1opakowanie
  • Galaretka o dowolnym smaku
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W 400ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretkę, studzimy wylewamy do mniejszej formy keksówki i wkładamy do lodówki żeby zastygła.

  2. Jedną szklankę mleka zagotowujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałej 1/2szklanki mleka ( najlepiej przelać do większego garnuszka ) dodajemy 2łyżki mąki pszennej, 2,5łyżki mąki ziemniaczanej oraz dwa jajka. Miksujemy to dokładnie i wlewamy do gotującego się mleka. Mieszamy energicznie aby nie było grudek i studzimy co jakiś czas mieszając.
    Masło ubijamy na puszystą masę i dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu miksując. Kiedy mamy już gładki krem przykrywamy go i odkładamy do lodówki.

  3. Czas na roladę:-))) Oddzielamy białka od żółtek. Białka miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy partiami cukier ubijając. Kolejno dodajemy do piany z cukrem po jednym żółtku cały czas ucierając. Następnie dodajemy porcjami mąkę z proszkiem ucierając na niskich obrotach.
    Blachę z piekarnika smarujemy tłuszczem, wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy masę biszkoptową . Wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego piekarnika 180stopni. Pieczemy około 15 - 20minut. Po upieczeniu wykładamy biszkopt na ściereczkę ściągamy delikatnie papier i zwijamy go razem ze ściereczką w roladę. Odkładamy aby wystygła.

  4. Ostudzoną roladę odwijamy ze ściereczki wykładamy krem wyrównując go na całej powierzchni. Galaretkę wyciągamy z formy, kroimy w podłużne paski. Układamy je na brzegu biszkopta i na środku a następnie całość ponownie zwijamy w roladę. Posypujemy cukrem pudrem. Mam tylko nadzieję że opis zrobiłam w miarę czytelny bo olśniło mnie ze nie zrobiłam fotek jak już rolada była gotowa:-))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 03 lutego 2015 Kasiu ,przepysznie wygląda. Mniam! :D Pozdrówka :*

22 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Ewaaa 02 lutego 2015 wcale nie podobno tylko na 1000% pyszna, Kasiu, super, że jesteś :-****

23 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń