Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada z mięsa mielonego"
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13096
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 57
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Kokardkowe cudo to delikatna i wyjątkowa przekąska przygotowana z ciasta fran...
Odsłon: 13096
Ciasto przygotujesz z kilku składników. Szybkie o smaku raffaello.
Odsłon: 57
Bardzo prosta, bardzo smaczna i bardzo szybka w wykonaniu surówka z marchewki...
Odsłon: 51
Składniki
Bułkę kajzerkę włóż do miseczki, zalej mlekiem, odstaw do czasu aż zmięknie. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Listki bazylii lub rukolę umyj i osusz.
Na patelnię wlej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie mocno rozgrzany, wrzuć cebulę, mieszając zeszklij. Do miski włóż mięso, dodaj wystudzoną cebulę, odciśniętą z nadmiaru mleka bułkę kajzerkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty ser oraz jajko. Wyrób na gładką masę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Na blacie rozłóż folię spożywczą, posmaruj niewielką ilością oleju i posyp bułką tartą. Na folię wyłóż mięso i uformuj z niego prostokąt o grubości ok. 0,5 cm. Na mięsie rozłóż listki bazylii lub rukolę, plastry szynki oraz pomidory. Mięso zwiń jak najściślej wzdłuż dłuższego boku, pomagając sobie folią.
Pieczeń przełóż do podłużnej foremki wysmarowanej olejem, który pozostał. Piecz ok. 50 min w temp. 200° C. Wyjmij z piekarnika i odczekaj ok. 5 min, by rolada „odpoczęła”. Podawaj na ciepło lub zimno.
80 minut. Porcja: 300 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie