Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z nadzieniem kokosowo-orzechowym

Rolada z nadzieniem kokosowo-orzechowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 230 Ocena: 2645

Dodano:

Odsłon: 2467

Smaczne drożdżowe ciasto. Umili niejedną niedzielę. Nadaje się też na każdą inną okazję. Serdecznie polecam.

Składniki

  • Ciasto:
  • 30 dag maki pszennej
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1 opakowanie drożdży suchych instant + 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 żółtka
  • 100 g masła
  • Nadzienie:
  • 3/4 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • 3/4 szkl. wiórków kokosowych
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • 2 białka
  • Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1-2 łyżki posiekanych orzechów lub wiórków kokosowych
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mąkę przesiać do miski. W ciepłym mleku rozprowadzić drożdże z cukrem i łyżką mąki. Gdy zaczyn zacznie pracować przelać go do miski z mąką. Dodać żółtka i wlać roztopione, letnie masło. Zarobić ciasto. Przykryć miskę ściereczką i zostawić na pół godziny. Po tym czasie wyrobić ciasto wygniatając je przez kilka minut. Rozwałkować je na prostokąt o wymiarach keksówki w której będziemy piec. u mnie to 31x10 cm. Keksówkę wysmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia.

  2. Przygotować nadzienie. Posiekane orzechy wymieszać w miseczce z wiórkami kokosowymi, cukrem pudrem i ciepłym mlekiem. Na koniec dodać ubitą pianę z białek. Rozsmarować na rozwałkowanym cieście. Zwinąć rulon. Końcówki rolady zawinąć pod spód i przenieść do foremki. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 40-45 minut. Zostawić do ostudzenia. potem na wierzch lukier. Można posypać posiekanymi orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń