Do góry

Przekąski Przepis na:

Rolada z piersi kurczaka faszerowana szynką i serem pleśniowym z zielonym sosem

Rolada z piersi kurczaka faszerowana szynką i serem pleśniowym z zielonym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 95

Dodano:

Odsłon: 2104

Świetna zakąska na zimno, jednak może być również podawana na gorąco zaraz po przyrządzeniu (wtedy proponuje bez sosu). W przepisie występują piersi z kurczaka, ja użyłam ok. kilogramowej piersi z indyka i również smakowało.

Składniki

5-6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Piersi rozbić na grubość ok. 0,5 cm. Platy mięsa uformować w prostokąt i przyprawić sola i pieprzem z jednej strony. Platy szynki rozłożyć na mięsie a na to wzdłuż jednego z brzegów ułożyć pokrojony w paseczki ser. Ściśle zrolować płaty mięsa i zawinąć w folię aluminiową (wewnętrzną stronę folii posypać papryką). Piec w temperaturze 200 stopni około 30 minut. Podawać wystudzone, pokrojone w plastry a do tego zielony sosik.

  2. Sos: szpinak opłukać i zblanszować. Osączony szpinak przetrzeć przez sito (ja posiekałam nożem). Wymieszać z majonezem i doprawić solą, cukrem, czosnkiem. Z braku świeżego szpinaku użyłam mrożonego, który przesmażyłam na patelni z odrobiną masła. Kiedy szpinak wystygł, posiekany połączyłam z majonezem i przyprawami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń