Do góry

Desery Przepis na:

Rolada z serkiem mascarpone

Rolada z serkiem mascarpone

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 10

Wypróbowany przepis na "Rolada z serkiem mascarpone"

Składniki

  • 40 dag truskawek
  • 5 jajek
  • szklanka cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 25 dag serka mascarpone
  • 25 dag chudego twarogu
  • 6 łyżek soku świeżo wyciśniętego z cytryny
  • 2 opakowania cukru waniliowego
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek. Żółtka utrzyj z 1/3 szkl. cukru i 3 łyżkami letniej wody. Białka ubij z 1/3 szkl. cukru na sztywną pianę. Połącz z utartymi żółtkami. Do masy jajecznej wsyp obie mąki oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Ciasto wylej na prostokątną blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 12–15 minut w temp. 200 stopni. Wystudź.

  2. Truskawki oczyść, umyj, osusz. Kilka owoców odłóż do dekoracji, połowę pozostałych zmiksuj na gładko, a resztę potnij na kawałki.

  3. Biszkopt przełóż na wilgotną ściereczkę, usuń pergamin. Żelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść, podgrzewając.

  4. Mascarpone, twaróg, sok z cytryny, resztę cukru oraz cukier waniliowy utrzyj na gładko. Dodaj żelatynę, mus truskawkowy oraz pokrojone na kawałki truskawki, wymieszaj. Odstaw na 30 minut.

  5. Tężejący krem rozsmaruj na biszkopcie, zwiń. Roladę schładzaj 2 godziny. Odłożone truskawki potnij i udekoruj nimi ciasto.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń